Home Postbus Informatie Nederlands English
Home Zoeken forum Gastenboek Nieuws Weblinks
BIOGRAFIE - HENRI VERNES

foto
PERSONALIA

Naam :Charles Henri Jean Dewisme
Pseudoniem :Henri Vernes
Geboren te :Ath, Belgie
Datum :16 oktober 1918
   
Debuut :1944 - La Porte Ouverte

OVER DE AUTEUR

Henri Vernes werd is geboren in 1918 in het belgische Ath, en is de zoon van Valerie Dupuis en Alphonse Leon. Vanwege de scheiding van zijn ouders werd hij opgevoed door zijn grootouders van moeders kant die in het franse plaatsje Tournai woonden. Toen hij 16 was verliet hij de school en ging hij in de slagerij van zijn vader werken, om er na korte tijd achter te komen dat hij beter zijn school kon afmaken. In 1937 werd hij verliefd op Madame Lou een vrouw van chinese afkomst, en maakte op een vals paspoort met haar een reis van twee maanden naar Canton in China.

Terug in Tournai trouwde hij in 1938 met Gilberte, een dochter van een diamantslijper. Dat huwelijk hield echter niet lang stand en strandde in 1941. Tijdens de tweede wereldoorlog zat hij in het verzet, en in 1944 publiceerde hij zijn eerste boek "La Porte Ouverte" In 1946 vertrok hij naar Parijs waar hij een onder anderen werkte voor een amerikaanse nieuwsdienst en een aantal franse kranten. In zijn vrije tijd bleef hij romans schrijven en in 1949 rolde "La Belle Nuit pour un Homme Mort" van de pers.

In 1949 verhuisde hij naar Belgie en schreef diverse verhalen voor weekbladen als "Heroic Albums" en "Mickey Magazine" onder verschillende pseudoniemen. Hij werd in 1953 gevraagt om een avonturenroman voor de Marabout-Junior serie van Editions Gerard te schrijven, "Conquerants de l'Everest" werd een succes en hij werd een van de best verkopende auteurs van de reeks. Bob Morane de aan zijn fantasie ontsproten held was geboren en werd erg populair, niet alleen in het franse taalgebied. De Bob Morane avonturen werden in meerdere europese landen uitgebracht en werden en worden door zowel de jeugd als door volwassenen gelezen. In Nederland brachten Meulenhoff en later Bruna de boeken als onderdeel van de Maraboe pocket reeks uit. Van het boek "L'espion aux cent visages" werd een korte speelfilm gemaakt en ook verscheen Bob Moreane in een 26 delige TV-serie. In 1967 werd de Marabout-Junior reeks gewijzigd in Pocket-Marabout. Vernes bleef schrijven voor de serie en in 1970 waren er wereldwijd al meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht. In 1974 begon hij te werken aan de Ananke cyclus, maar het succes hiervan kon niet voorkomen dat de Pocket-Marabout serie door een crisis in de uitgeverswereld werd geschrapt. Met "Bob Morane dans le Triangle des Bermudas" stopte de serie definitief. Na het stoppen van de Pocket-Marabout reeks bleef hij nog 28 jaar stevig doorwerken en verschenen er diverse titels waaronder de Don reeks die hij schreef onder de naam "Jacques Colombo"

Naast de romans schreef hij ook de scenario's voor een stripboeken reeks over Bob Morane, die door de italiaanse tekenaar Dino Attanasio die ook de illustraties in de romanreeks verzorgde werden getekend. Het eerste deel in deze reeks "L'oiseau de feu" werd in 1959 met succes uitgebracht. In 1996 verscheen het 200ste stripalbum in deze reeks onder de titel "La guerre du Pacifique n'aura pas lieu".

De Bob Morane fanclub "Club Bob Morane" werd tijdens de 33ste verjaardag van deze door velen bewonderde held in 1986 opgericht, en in 1997 werd er over Henri Vernes een dokumentaire gemaakt met de naam "Henri Vernes, un aventurier de l'imaginaire" In 1999 kreeg hij op 91 jarige leeftijd een belgische letterkundige onderscheiding opgespeld.

ZIJN BOEKEN

Open boek 1959 Meulenhoff Bob Morane - De verzonken galei
Open boek 1959 Meulenhoff Bob Morane - Het masker van jade
Open boek 1960 Meulenhoff Bob Morane - Operatie Atlantis
Open boek 1960 Meulenhoff Bob Morane - Oase K


  Laatste update :
Valid XHTML Copyrights (c) - VoorElk