Home Postbus Informatie Nederlands English
Home Zoeken forum Gastenboek Nieuws Weblinks
BIOGRAFIE - ENID BLYTON

foto
PERSONALIA

Naam :Enid Mary Blyton
Pseudoniem :Enid Blyton
Geboren te :East-Dulwich (Zuid-Londen), Engeland
Datum :11 augustus 1897
Overleden te :Hampstead, Engeland
Datum :28 november 1968
   
Debuut :1922 - dichtbundel "Child Whispers"

OVER DE AUTEUR

Enid Blyton is geboren in 1897 in het engelse East-Dulwich, en is de dochter van Theresa Mary Harrison en Thomas Carey Blyton. Met haar moeder kon ze niet zo goed opschieten, haar vader die uit een artistieke familie kwam ontfermde zich over haar en vertelde haar tijdens lange wandelingen veel over planten en dieren, maar ook over muziek en literatuur. Zijn zus was pianiste, en hij had graag gezien dat Enid dat ook zou worden. Het liep allemaal echter heel anders. De familie was inmiddels verhuisd naar Beckenham in Zuidoost-Londen en Enid ging in die tijd naar de "St. Christophers school for girls". Toen op haar dertiende haar ouders gingen scheiden en haar vader verhuisde was dat een hele schok. In die tijd was scheiden een schande, ze mocht er dan ook niet over praten van haar moeder. Enid vluchtte in haar fantasiewereld en vertelde dat haar vader op reis was. Ze hield vanaf die tijd een dagboek bij en begon haar fantasie aan het papier toe te vertrouwen. Op haar negentiende ging ze voor onderwijzeres studeren en werkte daarna twee jaar op een jongensschool. Later van 1920 tot 1924 werd ze gouvernante bij een gezin in Surbiton in Zuid-Londen. In die periode kwam ook haar eerste boek uit "Child Whispers", een gedichten bundel, en in 1924 verdiende ze voldoende met het schrijven om haar baan op te zeggen.

In augustus van 1924 trouwde ze met Hugh Pollock die als redacteur bij haar uitgever werkte. Na een korte tijd in een benauwende londense flat gewoond te hebben verhuisden ze in 1926 naar het toen nog landelijke Beckenham, en noemden hun stulpje Elfin Cottage. Het waren gelukkige jaren, waarin ze zich volledig kon overgeven aan haar schrijfkunst. Naast haar eigen boeken schreef ze ook regelmatig artikelen over dieren en planten voor allerlei bladen, en was ze redacteur van drie delen van het onderwijsblad "Teacher's Treasury". Toen de buitenwijken van Londen oprukten gingen ze opnieuw op zoek naar een rustiger plek, en vonden dat in "Old Thatch" een huis in Tudor stijl in Buckinghamshire. Ze richtte haar eigen weekblad "Sunny Stories" op en was op dertigjarige leeftijd al erg gerespecteerd en werd door miljoenen kinderen in en buiten Engeland gelezen. Het leven was rustig en aangenaam, en in 1931 beviel ze van haar dochter Gillian. Haar tweede dochter Imogen werd vier jaar later geboren.

In 1938 verhuisde Enid naar een prachtig landhuis in Tudor stijl met acht slaapkamers en een prachtige tuin in Beaconsfield een dorpje 40 km ten westen van Londen. Via een prijsvraag konden haar lezertjes een naam bedenken voor haar nieuwe huis, het werd uiteindelijk "Green Hedges". Enid had kindermeisjes en diensmeisjes die voor de kinderen en het huis zorgden, en was in tegenstelling tot de personen in haar boeken een erg strenge dame, die eiste dat alles gebeurde zoals zij het wilde. Ze was niet zo'n goede moeder en zo gauw het kon gingen de kinderen naar het internaat. Ze had een zeer strikte dagindeling, schrijven, brieven beantwoorden, contacten met uitgevers en als afleiding het werken in de tuin. De kinderen pasten niet in haar schema, maar naar buiten toe werd het beeld van een gelukkig gezin met Enid als stralende moeder natuurlijk hoog gehouden.

Doordat Hugh veel van huis was en Enid zich in haar fantasiewereld terugtrok groeide het paar steeds verder uit elkaar. Tijdens de oorlogsjaren liep hun huwelijk op de klippen, mede doordat ze de deadline van haar uitgever belangrijker vond dan haar man die tijdens zijn baan bij de Home Guards gewond raakte en in een ziekenhuis in Dorking 60 km verder op verbleef. Een scheiding kon niet uitblijven toen bleek dat Hugh een ander had, en zij zelf inmiddels ook verliefd op een andere man geworden was. In 1943 trouwde ze met haar tweede man Kenneth Darrell Waters die chirurg was, en samen waren ze gelukkig op "Green Hedges". Terwijl de bommen haar als het ware om de oren vlogen kon ze zich totaal afsluiten van de buitenwereld en schrijven over idyllische plekjes, goudschatten en geheime gangen.

Brieven van fans beantwoorde ze altijd zelf en deed ze niet af met een standaardbriefje. Ze had een enorm goed geheugen en haalde de karakters van de vele boeken die ze schreef nooit door elkaar, maar in 1960 werd bij haar de ziekte van Alzheimer vastgesteld. Ondanks haar afnemende gezondheid bleef ze schrijven, maar liet haar geheugen haar steeds meer in de steek. Ze werd liefdevol verzorgd door haar man die zelf leed aan een zeer pijnlijke arthritis. Keneth overleed in 1967 en na een eenzaam jaar op haar geliefde "Green Hedges" overleed Enid in 1968 op 71 jarige leeftijd.


HAAR BOEKEN

De dolle tweeling reeks

Open boek 1941 Het Goede Boek De dolle tweeling naar kostschool
Open boek 1941 Het Goede Boek De dolle tweeling in opstand
Open boek 1941 Het Goede Boek De dolle tweeling op avontuur
Open boek 1941 Het Goede Boek De dolle tweeling in de tweede
Open boek 1944 Het Goede Boek De dolle tweeling in spanning
Open boek 1945 Het Goede Boek De dolle tweeling overwint


  Laatste update :
Valid XHTML Copyrights (c) - VoorElk