Home Postbus Informatie Nederlands English
Home Zoeken forum Gastenboek Nieuws Weblinks
DE WAARDE VAN BOEKEN


Terug    INLEIDING

De vraag wat een boek waard is niet zo eenvoudig te beantwoorden, het hangt ten eerste natuurlijk af van de kwaliteit van het boek. De gewone in massa geproduceerde boeken hebben als tweedehands boek echt geen hoge waarde, omdat er veel te veel van zijn gedrukt en iedereen dit soort boeken in de kast heeft staan. Vroeger of later komen deze boeken terecht in de tweedehands boeken handel en kun je ze voor een prikkie kopen. De meeste boeken in pocket en paperback formaat en de uitgaven van boekenclubs vallen onder deze categorie. De eerste drukken van een boek zijn voor een verzamelaar het interessantst, maar vooral de eerste uitgave van het boek in een bepaald taalgebied. Als een uitgever het over een eerste druk heeft bedoelt hij meestal zijn eerste druk, dit zegt niets, want het boek is wellicht al eerder uitgegeven door een andere uitgever. Probeer dus de echte eerste druk te bemachtigen, die zal het waardevolst zijn.

Ook een oud boek is niet per definitie een waardevol boek, het hangt echt af van wat voor boek het is. Vroeger werden er ook van sommige boeken heel veel gedrukt en nagedrukt, vaak over een langere periode. Echt oude boeken, we spreken dan over boeken van voor 1500 zijn wel extreem kostbaar, maar die zal de doorsnee verzamelaar wel nooit tegenkomen.

Terug    PRIJSWINNAARS

Boeken waar prijzen aan zijn toegekend is een ander verhaal, dit zijn normaal gesproken de best geschreven boeken van dat moment. Probeer bij dit soort boeken de eerste drukken te bemachtigen, dus voor dat er een prijs aan is toegekend. Op die eerste drukken ontbreken de lovende woorden die het boek de hemel inprijzen, met als enig doel zo veel mogelijke potentiele kopers over de streep te trekken. Bekendste nederlandse literatuurprijzen zijn de AKO en de Libris prijzen, en in het engelse taalgebied zijn de Pulitzer (VS) en de Booker Prize (GB) toch wel toonaangevend. Op SF en fantasy gebied kennen we in nederland De KingKong award en voor de engelse boeken o.a. de Hugo en Nebula awards. Het is natuurlijk niet altijd zaligmakend als aan een boek een prijs is toegekend. De zogenaamde deskundigen van de vakjury hebben het ook wel eens helemaal mis. Het resulteerd er dan in dat het prijswinnende boek niet door het klootjesvolk wordt gekocht en het uiteindelijk bij de slegte terecht komt.

Terug    MARKTWERKING

Ook is er nog zo iets als de marktwerking, waar de vraag de prijs bepaald. Een boek dat goed geschreven is maar niet voldoende wordt gepromoot, of uitkomt bij een kleinere uitgever krijgt veel minder aandacht door de schrijvende pers. Het kan de verkoopcijfers in negatieve zin sterk beinvloeden als het boek niet in de picture staat. Een boek dat slechte kritieken krijgt zal het meestal niet redden en dus uit de schappen verdwijnen, en in de uitverkoop tegen een fikse korting worden aangeboden. Soms worden er boeken uitgebracht in een beperkte oplage en vaak ook nog voorzien van een oplagenummer, of de uitgever brengt een speciale jubileumeditie uit. Dit soort boeken worden meestal erg gewaardeerd door de verzamelaar, en prijzen hiervan liggen dan ook aanmerkelijk hoger dan een doorsnee boek.

Terug    SIGNEERSESSIES

Heel veel schrijvers signeren hun boeken op signeersessies bij boekhandels, om het boek te promoten. Een gesigneerd boek heeft meer waarde, mits het signatuur echt is. Ik weet dat de echtheid er van moeilijk is te controleren, maar bij twijfel ken je er geen extra waarde aan toe. Ook zal een boek van een schrijver die maar zo af en toe zijn boeken signeerd meer waarde hebben dan de boeken van de schrijvers die je elke week wel ergens kunt aantreffen tussen stapels gesigneerde boeken. Als er naast het signatuur van de schrijver ook nog een korte handgeschreven notitie is geschreven heb je een verzamelwaardig boek in handen. Het allermooist is het als het gericht is aan een medeschrijver, wat je echt maar heel zelden tegenkomt.  Laatste update :
Valid XHTML Copyrights (c) - VoorElk