Home Postbus Informatie Nederlands English
Home Zoeken forum Gastenboek Nieuws Weblinks
HET VERZAMELEN VAN BOEKEN


Terug    INLEIDING

Bijna iedereen verzamelt wel iets, van postzegels tot antieke auto's en natuurlijk zijn er ook heel veel mensen die boeken verzamelen. We doen dat allemaal op onze eigen manier, en en de interesses van boekenliefhebbers lopen ook sterk uiteen. Voor de een is zijn dag gemaakt als hij een zeldzame uitgifte van bijvoorbeeld Isaac Asimov op de kop kan tikken, terwijl heel veel andere boekenverzamelaars hier niet naar omkijken. Ook wat je te besteden hebt speelt een belangrijke rol bij de opbouw van je verzameling, niet iedereen kan het zich permitteren om dure aankopen te doen. En toch heeft de minder draagkrachtige verzamelaar even veel plezier aan het verzamelen als iemand die niet op geld hoeft te kijken. Wat ook vaak mee speelt bij het verzamelen zijn nostalgische overwegingen, in onze jeugd hebben we om maar iets te noemen ontzettend genoten van een bepaalde jeugdserie maar in loop van de tijd zijn die boekjes zoekgeraakt. Mede door wat dat gevoel van vroeger oproept probeer je die leuke boekjes terug te vinden, je ontdekt dat er nog veel meer leuke series zijn uitgegeven en zonder het op dat moment te beseffen ben je begonnen met het opzetten van een verzameling.

Terug    VERZAMELEN

Hoe kom je aan tweedehands boeken om je verzameling mee uit te breiden. Het ligt er natuurlijk aan wat je verzamelgebied is, maar zelf kom ik regelmatig in de plaatselijke kringloopwinkels. Je staat er verbaasd van te kijken wat voor leuke exemplaren je daar kunt aantreffen, tegen bovendien een redelijke prijs. Loop ook eens binnen bij een tweedehands boekwinkel of een antiquariaat als je aan het shoppen bent, en wie weet wat je er tegenkomt. Let wel op de prijs, want dit loopt sterk uiteen. Als je geduldig bent kun je vergelijken en weet je zeker dat je het boek niet te duur hebt gekocht. Boekenmarken zijn er in de zomermaanden te kust en te keur, om nog maar te zwijgen van de zomermarken, braderieen en rommelmarkten. Als je een specifiek verzamelgebied hebt tref je bij die laatste drie meestal niet veel aan, maar op een boekenmarkt kun je soms best aardige boeken vinden. Koop op zo'n markt niet bij de eerste de beste kraam maar loop eerst een paar maal rond om te zien waar je het voordeligst uit bent. Vaak kun je ook nog wel afdingen, vooral als je wat meer tegelijk koopt.

Breng ook eens een bezoekje aan boekenstad Bredevoort. in de achterhoek, waar je werkelijk struikeld over de boekwinkeltjes. Vooral de grote boekenmarkt voor partikulieren die er elk jaar wordt gehouden is een aanrader, maar ook andere boekenmarkten zoals bijvoorbeeld in Deventer zijn de moeite waard. Er zijn al met al mogelijkheden genoeg om de verzameling te laten groeien, maar koop niet lukraak alles wat maar enigzins binnen de verzameling past. Laat de mindere boeken gerust liggen, ik weet uit ervaring dat je ze nog wel eens tegen komt. Heb altijd oog voor kwaliteit en niet voor kwantiteit en je zult nog heel lang veel plezier aan het verzamelen beleven.

Terug    INTERNET

Naast het reguliere aanbod van boeken zoals hierboven beschreven kun je tegenwoordig ook via het internet op zoek naar tweedehands boeken. Via www.boekwinkeltjes.nl worden heel veel boeken verkocht door zowel partikulieren als door handelaren, je moet er maar eens een kijkje nemen. De boeken worden meestal redelijk goed beschreven, maar ik vindt het jammer dat er geen afbeeldingen van de bewuste boeken zijn te bekijken. Naast deze site zijn er tal van sites die op een bepaald genre gericht zijn, bijvoorbeeld www.essef.nl die zich helemaal heeft gericht op de SF en fantasy. Meestal als je aan het surfen bent is het einde zoek en vindt je steeds meer leuke en interessante websites. Bijna iedere website heeft ook een pagina met links naar andere sites die gerelateerd zijn aan het onderwerp van de eigen site. Ook op die manier kun je boekensites vinden. Het grote voordeel van internet is dat je vanuit je luie stoel prijzen kunt vergelijken. Partikuliere aanbieders willen nog wel eens onder de gemiddelde prijs gaan zitten maar tref je extreem hoge prijzen aan dan zijn dit meestal antiquariaten in de grote stad die in een te duur pand zitten en veel extra kosten maken. Al met al is er ook via internet dus keus genoeg en kan iedere verzamelaar vinden wat hij of zij zoekt.

Zoals al is gezegt is internet is een heel mooi medium om iets te zoeken, maar en zijn ook nadelen. Je kunt de boeken niet vast pakken, er aan ruiken, ze doorbladeren en bent afhankelijk van de omschrijving die de aanbieder bij het boek heeft vermeldt. Meestal zal de omschrijving wel ongeveer overeenkomen, want niemand zit op een boze klant te wachten die je alleen maar een slechte naam kan bezorgen. Zelf hanteer ik een internationaal boekcoderingssysteem om de boeken te beschrijven, wat mij erg goed bevalt. Het schept een beetje orde in de warboel van beschrijvingen, en je ziet meteen wat je van het boek kan verwachten. Ook moet je rekening houden met de bijkomende kosten van het verpakken en verzenden van de boeken. Deze kosten worden normaal gesproken wel ergens op de site onder bestelvoorwaarden of iets dergelijks vermeldt. Als je daadwerkelijk iets besteld hebt dan heb je natuurlijk ook nog de levertijd, binnen Nederland een of twee dagen, en dan pas kun je van je nieuwste aanwinst genieten.

Terug    NASLAGWERKEN

Boeken verzamelen zonder gebruik te maken van het een of ander naslagwerk lijkt me haast ondoenlijk. Hoe wil je verzamelen als je niet weet wat er valt te verzamelen binnen jouw verzamelgebied. We kunnen het eenvoudig houden als we ons bijvoorbeeld tot doel hebben gesteld een bepaalde reeks pocket boekjes te verzamelen, want meestal kun je achter in de boekjes wel een opsomming vinden van wat er in de reeks is uitgebracht. Willen we de verzameling echter uitbreiden met bijvoorbeeld eerdere uitgaven van de boekjes die we reeds in bezit hebben, dan moeten we toch ergens op zoeken wat er is uitgebracht bij andere uitgevers en wanneer om verder te kunnen met de verzameling. Ook biografieen en vooral bibliografieen bevatten vaak veel informatie waar we wat aan hebben. Elk genre kent zijn eigen naslagwerken, voor mijn eigen verzameling de SF en fantasy gebruik ik regelmatig het boekwerk Fantasfeer , dat werd uitgebracht door Meulenhoff. Wat het internet betreft is de Boekenplank een goed startpunt voor de liefhebbers van dit genre.

Verzamelaars van antiquariatische uitgaven moeten de website www.amore-et-labore.nl eens bezoeken. Via deze site is de database "Sub Rosa" op CD en DVD met de gegevens van zo'n 25.000 antiquariatische boeken te bestellen. Er is een uitgave voor partikulieren en een voor handelaren. Voor verzamelaars van oude kinderboeken is Buijnsters "Bibliografie van nederlandse school en kinderboeken 1700 - 1800" een goede bron van informatie, het is een leuk boek met veel illustraties. Ook een goede bron van informatie is de bij de Boekenpost, een tijdschrift dat tweemaandelijks verschijnt, en veel nieuws en achtergrond informatie geeft over het verzamelen van boeken.  Laatste update :
Valid XHTML Copyrights (c) - VoorElk