Home Postbus Informatie Nederlands English
Home Zoeken forum Gastenboek Nieuws Weblinks
HOE GA JE OM MET BOEKEN


Terug    INLEIDING

Hieronder volgen een aantal tips hoe je moet om gaan met je boekenverzameling om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten, en te voorkomen dat ze beschadigd raken en uiteindelijk op de rommelmarkt terecht komen. Iedereen weet eigenlijk wel hoe het moet, maar veel mensen hechten te weinig waarde aan hun boeken om de regels voor het goed beheren van de verzameling in acht te nemen. Doe er je voordeel mee, het heeft namelijk weinig zin boeken te verzamelen als je ze niet zorgvuldig behandeld.

Ik weet dat sommige mensen hun naam voor is een boek schrijven, om aan te geven dat het hun boek is. Een echte boekenliefhebber zal dat echter nooit doen, en het niet waarderen als hij een boek tegenkomst in verder perfecte staat met voorin met blauwe inkt de naam van een vorige eigenaar. Als je een boek treft met geschreven tekst accepteer het dan en zie er mee te leven. Wat je niet moet doen is proberen het uit te gummen of weg te werken met een markeerstift of zoiets. Het wordt er alleen maar lelijker op. Moet je ondanks deze waarschuwingen toch iets schrijven in een boek, bijvoordeeld de prijs, doe dat dan met een HB potloot en niet met een pen.

Terug    DE PLAATS VAN DE VERZAMELING

Normaal gesproken bewaar je boeken vertikaal in een boekenkast die dieper en hoger is dan het boek zelf, zodat het boek alleen met de onderkant in contact komt met de kast. Alles om onnodig beschadigen te voorkomen. Erg grote boeken leg je uiteraard vlak neer, waarbij je niet te veel boeken op elkaar legt. Wat de kast zelf betreft geef ik de voorkeur aan open kasten omdat er door de betere luchtcirculatie minder kans op vocht en schimmelvorming is. De plaats van de boekenkast is vooral op een plaats uit de zon, je wilt niet weten hoevaak ik boeken tegen kom waarvan de rug verkleurd is door direct zonlicht. Ook vochtige en te warme ruimtes komen niet in aanmerking om je verzameling te bewaren, de kelder of de garage zijn dan ook uit den boze. Probeer een koele donkere kamer te vinden die niet vochtig is.

De beste plek voor een boek is en blijf natuurlijk de boekenkast, maar het kan elke verzamelaar overkomen dat er door gebrek aan ruimte een deel van de verzameling moet worden opgeslagen. Gebruik voor de opslag bij voorkeur dozen of van die handige plastic boxen met afneembaar deksel, zodat je de boeken toch rechtop kunt opbergen. Kartonnen dozen niet stapelen omdat ze door het gewicht kunnen inzakken, een stapel dozen kan hierdoor heel gemakkelijk omvallen met beschadiging van de boeken tot gevolg. Als het niet anders kan kun je de boeken plat liggend bewaren, maar let er wel op dat de ruggen van de boeken recht blijven en niet krom trekken door het gewicht van de boeken op de stapel. En wikkel boeken nooit in oude kranten, zogenaamd om ze te beschermen. Kranten kunnen inkt afgeven, en het papier heeft een hoog zuurgehalte, wat je goede boeken kan aantasten.

Terug    ONDERHOUD EN BESHERMING

Insekten en knaagdieren zijn gek op boeken, de ergste onverlaten zijn kakkerlakken zilvervisjes en muizen. In de ideale ruimte (droog, donker en koel) komt natuurlijk minder ongedierte voor dan op een wat minder gunstige plaats. Houd de plaats waar je boeken staan ook schoon en geef deze engerds geen kans. Moet je insekten bestrijden met spray of poeders dek dan voor het gebruik de boeken af en wees voorzichtig.

Boeken schoonmaken hoeft niet iedere week, een keer per jaar ga je de boeken langs met een veren plumeau of een droge stofdoek. Gebruik nooit vochtige doeken, want dat zal onherroepelijk leiden tot schade aan je verzameling. Stof en boeken bijten elkaar niet en horen eigenlijk bij elkaar, zolang het maar droge stof is.

Terug    HOE LEES JE EEN BOEK

Wees vriendelijk voor je boek als je dan toch een boek uit je verzameling wilt lezen. Gebruik een stofomslagbeschermer om de stofomslag van je boek netjes te houden als je aan het lezen bent. Het is gemaakt van glashelder en chemisch neutraal mylar en wordt om het stofomslag gevouwen (en niet gelijmd of geplakt) en beschermd deze zo tegen beschadigingen, stof en licht. Ze zijn bijvoorbeeld te verkrijgen bij de Tolkienwinkel , het is een klein bedrag dat je uit geeft om je de boeken professioneel te beschermen en ze netjes te houden.

Zorg dat je handen schoon zijn, en lees niet tijdens het eten. Een vlekje van jam of andere etensresten is zo gemaakt, maar krijg het maar weer eens schoon. Er zijn mensen met droge vingers die de eigenaardige gewoonte hebben om aan hun vingers te likken om zo wat gemakkelijker de pagina's om te slaan. Dit is echt smerig, en beschadigt tevens het boek, je moest eens weten hoeveel zuur als speeksel bevat. Ook een hoekje van een bladzijde omvouwen om te onthouden waar je bent gebleven kan natuurlijk niet, een boekenliefhebber gebruikt een boekenlegger, en dan natuurlijk niet van die dikke kartonnen gevallen. Ook een boek opengeslagen op de kop wegleggen om bijvoorbeeld een kopje thee te zetten moet je niet doen. Dit is een van de manieren om dikke leesvouwen in de rug te veroorzaken, want meestal blijft het niet bij die vijf minuten om thee te zetten, komt er iets anders tussendoor en wordt het arme boek vergeten. Een echte boekenfan is altijd zuinig op zijn "kostbare" boeken.  Laatste update :
Valid XHTML Copyrights (c) - VoorElk